פרקינסון היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים, הפוגעת בתאי המוח האחראיים על יצירת פעילות מוטורית. היא גורמת לפגיעה הדרגתית בתנועות הגוף ותסמיניה המרכזיים הם רעד, קשיון השרירים ותנועה איטית. היא יכולה להגיע בכל גיל, אך נפוצה בעיקר בקרב גברים ונשים בגיל השלישי. תסמינים לפרקינסון משתנים מחולה לחולה - הן באופי, הן בעוצמתם, בתדירותם ובמידה בה הם פוגעים ביכולתו התפקודית של החולה. אובדן שליטה מוטורית מובילה לאובדן יכולת תפקוד עצמאית ומשפיעה באופן ניכר על איכות החיים של האדם. לפיכך, החיפוש אחר תסמינים מוקדמים למחלה הוא חשוב ובעל משמעות רבה.
הגורמים למחלת הפרקינסון
פרקינסון היא מחלה הנגמרת מפגיעה בתאים במוח המייצרים את החומר הכימי ?דופמין?, אשר לו תפקיד מכריע בהעברת מסרים בין תאים במוח והיכולת לבצע תנועות באופן תקין. כמו כן, ידוע כי לפרקינסון יש יסוד גנטי, כלומר מטופל אשר יש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחולה בפרקינסון, הסיכוי שלו לחלות בפרקינסון גבוה יותר בהשוואה לכלל האוכלוסייה. נוסף על כך, ישנן השפעות סביבתיות המעלות את הסיכון לחלות, דוגמת חשיפה לחומרי ריסוס והדברה.
תסמיני המחלה
תסמינים לפרקינסון מתפתחים באופן הדרגתי. תחילה כמעט ולא ניתן להבחין בהם, אך ככל שהמחלה מתקדמת היא מגבילה את היכולת התפקודית של החולה באופן משמעותי, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחולה בגיל השלישי. התסמינים העיקריים הם:
1. רעד של הגפיים
2. קשיון שרירים המקשה על ביצוע תנועות
3. האטה בתנועות הגוף וזמן תגובה ארוך יותר
4. חוסר יציבות וקושי בהליכה
5. שינוי בדיבור ובכתיבה
6. שינויים בהבעות הפנים
7. רמות גבוהות של המוגלובין
8. שינה ארוכה יותר בשעות היום
סימני אזהרה המחייבים פנייה מיידית לרופא
כאמור, קשה להבחין בתסמינים לפרקינסון בתחילת המחלה, כיוון שאינם בולטים. יחד עם זאת, אם ישנו רעד באחת הידיים, שינוי בהבעות הפנים או הפרעה בטלטול היד בעת הליכה - יש לשים לב לכך ולפנות לרופא המשפחה בהקדם לבירור ואבחון. בנוסף, הופעה משולבת של כמה תסמינים יחד עלולה להצביע על התפתחות מחלת פרקינסון, על כן אין להקטין ראש או להמעיט בחשיבות הסימנים ולשייך ירידה בתפקודיות אך ורק לגיל השלישי. גם אם תסמינים אלו רק רומזים ואינם מוחלטים בקביעתם על הימצאותה של מחלת פרקינסון, הם יכולים לעורר פעמוני אזהרה אצל המטופל ואצל רופאיו בעיקר, לגבי האפשרות של התחלת פרקינסון בחולים מבוגרים, ובאמצעות כך לאפשר זמן להתערבות טיפולית ראויה לפני שבקרת התנועה נפגעת.
רק בריאות לכולם!